Padelregler

Reglerna i padel påminner mycket om tennisens regler, dock med några undantag, t.ex. regler gällande väggarna. På en vanlig plan (10×20 m) spelar man alltid dubbel.

 

Poängräkning

Poängräkning i padel är densamma som i tennis, och man spelar bäst av  3 eller 5 set.

I ett gem räknar man enligt följande: 0, 15, 30, 40, gem. Om ställningen är 40-40 måste man vinna med 2 poäng för att gemet skall avgöras. Nu för tiden används även ibland ”golden point” för att snabba på spelet. Vid ställningen 40-40 väljer då mottagarsidan vem av de 2 spelarna som vill ta emot serven, och därefter spelas en direkt avgörande boll.

I ett set gäller det att komma först till 6 vunna gem. Är ställningen däremot 5-5 spelar man till 7 vunna gem. Om ställningen blir 6-6 spelar man ett avgörande gem, ett så kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, och även här måste man vinna med 2 poäng.

 

Serve

Här skiljer sig reglerna mot tennisens serve. Serven i padel skall alltid slås underifrån, och bollen slås i eller under midjehöjd. Istället för att kasta upp bollen i luften som man gör i tennisen, skall man istället i padel studsa bollen i marken innan man slår till den.

Serven skall gå diagonalt, och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg, men ogiltig om den studsar upp i motståndarens galler.

Precis som i tennis har man en förstaserve och en andraserve. Missar man även andraserven blir det dubbelfel, och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve rör vid nätet skall serven slås om.

Linjerna på planen används endast vid serve.

 

Väggarna

I padel används glasväggarna med fördel. Istället för att försöka fånga/ta emot varenda boll direkt, så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat i marken. Bollen är då fortfarande levande. I en trängd situation kan man även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaks bollen.

Gallret får bollen endast studsa upp på när man skall ta emot en boll. Bollen är då levande om den först studsar i marken, och sedan upp på gallret. OBS: Gäller ej på serve. Slår man bollen i gallret på sin egen sida är poängen förlorad. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen.

Om bollen går direkt i motståndarens glas eller galler utan att ha studsat i marken så räknas bollen som ute.

 

Att vinna poäng

I padel vinner man poäng om:

  • Motståndaren slår bollen i nät
  • Bollen studsar 2 gånger i marken på motståndarens sida
  • Motståndaren slår bollen direkt ut ur buren, eller direkt på någon av dina väggar
  • Motståndaren slår bollen i sitt eget galler
  • En motståndare träffas av bollen

Notera att det är tillåtet att smasha bollen i marken, och att den därefter studsar ut ur buren. Sker detta är det även tillåtet för motståndaren att springa ut ur buren och rädda bollen innan den studsat.